Количка

0 артикула

 

► Безплатна доставка до адрес в цялата страна за всички артикули ◀
► Винаги преглед преди плащане ◀

Категории

Вижте всички статии

Антистрес обзавеждане в къщи

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

Антистрес обзавеждане в къщи

 

 

 

Преобразете дома си в здравословна, освободена от стрес зона само с няколко лесни и евтини за осъществяване промени в обстановката. Не е необходимо да харесате всички идеи, които ви предлагаме за предекориране на отделните помещения, за да постигнете полезния ефект.

 

Каквото и да изберете обаче от нашите „жокери“, ви гарантираме, че с промените в обзавеждането ще повишите настроението си, ще се отърсите от всекидневния стрес и ще спите по-добре.

 

Определено си заслужава, така че тръгнете на обиколка из собствения си дом и следвайте нашия „гид“ за антистрес дизайн.

 

Антрето

 

Създайте „точка на приятно усещане“. Първото нещо, което виждате при влизане у дома, трябва да е свързано с нещо, което харесвате и ви носи положителни емоции. Дали ще е красива картина, ваза с цветя, снимка на любим човек или скъп на сърцето ви сувенир, няма значение: важното е да ви създава приятно усещане за релакс и да „отмива“ стреса от външния свят в момента, в който стъпите на прага на своята крепост, защитена от напрежението.

 

Организирайте всекидневното разчистване на „отломките“. Ако с влизане в къщи се спъвате в купища стари вестници и списания, приготвени за изхвърляне, или в торбата с дрехи и играчки, които сте отделили да дарите на някои дом за сираци и все не намирате време да сторите това, още от вратата ще се сблъскате с неизпълнени задачи и няма да въздъхнете с облекчение: „Слава богу, най-накрая съм си вкъщи след този тежък ден. “

 

Неподреденото антре навява объркване, усещане за хаос и още задължения, които ви очакват, а кой би се прибрал с удоволствие на такова място? Интериорните дизайнери съветват всяко нещо да си има определено място, дори нещата, които подлежат на изхвърляне. Например, сложете красив плетен кош или весел цветен контейнер до входната врата или в антрето. В него складирайте „отломките“ от всекидневната поща като рекламни листовки, прочетените вестници и списания и други подобни непотребни неща. Така те няма да ви „посрещат“ всеки ден, а ще се налага да ги изхвърляте просто когато кошът се напълни.

 

Всекидневната стая (ХОЛ)

 

Създайте усещане за простор. Тревожността нараства, ако се намираме в помещение, претъпкано с вещи, независимо колко е голямо, твърдят психолозите. “Отворено” пространство, в което не се задушавате, а дишате с пълни гърди - това е важно условие, за да сте спокойни.

 

Как да го постигнете? Огледайте се внимателно и преценете дали са ви необходими всички на вид дребни предмети като малки помощни масички, табуретки, статуетки, рамки със снимки, пейзажи и картички по мебелите и стените. Това, с което бихте се  разделили, махнете - ще се учудите колко повече простор се отваря.

 

Друг трик е да боядисате масичката в ъгъла в цвета на стената, до която е допряна, и така ще се слее оптически с нея. Пространството се разширява и когато стените са в бяло или в светли пастелни тонове.

 

Осветете определени кътове, не цялата стая. Силната светлина, която облива всекидневната до най-закътаното ъгълче, няма да ви предразположи към релакс по вечерно време след претоварения работен ден. Специалистите обясняват, че приглушеното осветление в казината и нощните клубове има своята психологическа цел - кара ви да се отпуснете и  да се радвате на забавлението, т. е. да харчите повече пари за радост на собствениците.

 

Възползвайте се от опита им у дома, като сложите слотове там, където е вашето кътче за отмора и забавление - например над креслото, в което четете. Разположете две-три настолни и подови лампи с реостати за регулиране на силата на светлината из всекидневната - до телевизора, дивана, масичката. Нагласяйте ги според това с какво се занимавате в момента.

 

Преминете и към енергоспестяващи крушки, които са по-скъпи, но по-трайни и наподобяват естествената дневна светлина повече от обикновените крушки. Ако все пак държите на красивия си полилей, висящ царствено от тавана, не го махайте - любувайте му се денем и го палете при тържествени случаи.

 

Осигурете „алеи за пешеходците“. Прередете мебелите си, ако постоянно си удряте коляното в ръба на масичката, докато сядате на дивана или се бутате в креслото и бюфета, докато отивате към вратата. Винаги има начин да освободите място за безопасно движение из собствената си всекидневна, по-добре дори да махнете нещо, отколкото да ходите със синини по тялото или да се случи още по-лош битов инцидент като изкълчване на глезена или счупване на пръст на крака например.

 

Опростете колорита на помещението. Бъдете умерени в избора на цветова гама за интериора - ако обичате да смесвате десените, постарайте се да бъдат в една цветова гама, ако пък ви харесва да използвате различни багри, но въздържайте се от многообразни шарки и фигури. Тук става въпрос за отмора на очите - ако стаята е изпъстрена с всички багри на дъгата, развихрили се в разнообразни десени, ще натоварите зрението си.

 

Опростеният колорит и щрих действа релаксиращо, както се казва - по-малкото е повече. Това правило важи и за украшенията върху мебелите - не запълвайте полиците на секцията или плотовете на шкафовете със сувенири от целия шарен свят, а сложете само два-три скъпи на сърцето ви изящни предмета и то на разстояние, като просто оставите мястото между тях празно, да „диша“.

 

Внесете природата в дома си. Буквално и преносно - сложете няколко саксии със стайни растения и разположете голямо огледало срещу прозореца, от който се виждат дървета или градина, стига да сте сред късметлиите с подобен изглед.

Ако ли пък пред погледа ви се издигат само насрещните сгради, закачете няколко картини или снимки с пейзажи на стените. Психолозите обясняват, че обстановка с повече природни елементи предразполага към приятелски взаимоотношения с хората около вас.

 

Спалнята

 

Използвайте успокояващи цветове. Студените нюанси на синьото и зелено, както и земните неутрални тонове действат релаксиращо, защото ни напомнят за естествения колорит на природата, казват специалистите по вътрешен дизайн.

 

Ако не сте на вълна “пребоядисване”, сложете поне няколко аксесоара в успокояващи цветове из спалнята си - малки възглавнички, нощни лампи, шалове, завеси. Изберете спалното бельо, одеялата и олекотените завивки в същата тоналност, за да се радвате на здрав сън.

 

Изнесете електрониката от спалнята. Действайте смело и преместете телевизора, компютъра и всички подобни електронни джаджи извън стаята, предназначена за сън.

 

Лъчите, които се излъчват от мониторите, държат мозъка ви буден. Така няма да се събудите отпочинали, а още по-натоварени със стрес хормони. Ако все пак няма начин да изхвърлите тези устройства от спалнята си, сложете телевизора в шкаф, който да се затваря преди сън, а между компютъра и леглото опънете например параван - позабравен, но много красив аксесоар.

 

Развихрете фантазията си. Как изглежда раят според вас? Ако си го представяте като тропически остров, добавете няколко подобни щриха в обстановката - прозрачна ваза, пълна с миди, купичка със златист пясък от плажа, килимче от “водорасли” пред леглото, рапани на нощното шкафче, кутия за бижута или плетена ракла за спалното бельо.

 

Раят е в планината или на село? Добре, тогава обзаведете спалнята си в алпийски или рустикален стил - дърво, вълна, керамика, мед... Това помещение е най- интимното, а дизайнът е проява на индивидуалния вкус, така че предайте собствените си преживявания и емоции в стила на спалнята си.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари